Moj Žumberak » Kolumna » Čemu se ima nadati narod u ovoj fildžan državici Hrvatskoj

Čemu se ima nadati narod u ovoj fildžan državici Hrvatskoj

12.3.2013 07:32 | Broj komentara (1) | Pogleda 2800
 Čemu se ima nadati narod u ovoj fildžan državici Hrvatskoj
Bogu hvala, snijeg polako odlazi, što bi moralo značiti da se i ovoj beskrajno dugoj i snježnoj zimi primiče kraj. Svi smo u fazi iščekivanja. Netko nestrpljivo iščekuje toplije dane, a mi vjernici, ali i velik dio svjetske javnosti, bijeli dim iz Sikstinske kapele, koji će označiti onoga koji će u nadolazećim godinama upravljati putujućom crkvom s Petrove katedre.

Dok svi nestrpljivo iščekujemo bijeli dim, događaju se vrlo interesantne stvari. Javnost puno toga neće doznati (barem u dogledno vrijeme), ali i ono što je ovih dana izašlo u javnost vrlo je interesantno. U jednim dnevnim novinama (koje se deklariraju malo lijevo od centra), u revijalnom dodatku, iz pera dugogodišnjeg i vrsnog novinara (deklariranog agnostika), koji život Crkve prati samo kao društveni fenomen, bez ontološe dimenzije, iznesen je prikaz jednog od ozbiljnijih kandidata za rimskog biskupa. Prema njemu, potencijalni papa mogao bi biti Afrikanac, čija bogata biografija sugerira da bi novo razdoblje katoličke crkve moglo biti izlazak iz dosadašnje petrificiranosti.

Ali, očito ima mnogo onih kojima to ne bi odgovaralo. Da bi se spriječio izbor dotičnog uzoritog (tako se tituliraju kardinali), koji bi, zbog svojih stavova o socijalnoj pravdi i diktaturi liberalnog kapitalizma, mogao poremetiti planove, bez imalo skrupula se u samom početku išlo na njegovu eliminaciju. Prema pisanju navedenih novina, po Rimu su osvanuli plakati sa slikom dotičnog gospodina i pozivom: “Glasajte za…”. Prema prokušanoj praksi, na taj se način dotičnog kandidata kod izbora za papu unaprijed eliminira. U žovijalnom razgovoru takva gesta nazvana je “poljubac smrti”.

Zašto se išlo na tako brutalnu eliminaciju? Dotični gospodin godinama je bio predsjednik papinske komisije Iustitia et pax, koja je izdala vrlo važan dokument “K reformiranju međunarodnog financijskog i monetarnog sustava u kontekstu globalne političke vlasti”. U dokumentu se zahtijeva odbacivanje liberalističke deregulacije kapitala (kojim su američka i engleska ekonomija trasirale sunovrat u sadašnju svjetsku krizu i formiranje djelatne svjetske regulacije vlasti, što Njemačka ne želi vidjeti ni u Europi, a kamoli na svjetskoj razini). Budući da bi novi papa bio iz Afrike, koja je trenutno najveće svjetsko nekontrolirano lovište prirodnih resursa, pokušalo bi se preko crkvenih institucija stati na kraj toj eksploataciji.

U igri su basnoslovni novčani iznosi čistog profita. U toj igri uložiti nekoliko stotina tisuća eura u eliminaciju opasnog protivnika prava je sitnica. S ljudskog zrenika i interesa velikog kapitala možda će to imati uspjeha, kao što je bilo u Latinskoj Americi, kada je iznimno brutalno ugušena tamošnja teologija socijalne pravde, pod izlikom da bi utjecaj lijevih ideologija tamošnjoj latifundijskoj crkvi nanio preveliku štetu. U cijelom tom kolopletu moćnici ovoga svijeta zaboravili su da Kristova crkva uz svoju ljudsku komponentu ima i onu transcendentalnu dimenziju, kojom upravlja Bog. I zato vjernici duboko vjeruju da će njihove molitve za novog papu biti uslišane te da će shodno tome Sveti Duh kroz kardinalski zbor izabrati čovjeka dostojnog ovako odgovorne službe.

Neka bude, onako usput, i ovo rečeno: čemu se ima nadati narod u ovoj fildžan državici Hrvatskoj, pred moćnicima ovog svijeta, preko svojih poltrončića, kada vidimo drskost međunarodnog imperijalizma, koji bez imalo srama zabada svoje prljave prste u, htjeli ili ne htjeli neki priznati, još uvijek barem brojčano jaku, katoličku crkvu. Bilo bi vrijeme da se konačno mi u Hrvatskoj opametimo i prestanemo očekivati da će nam netko izvana pomoći riješiti naše probleme. Proljeće je pred vratima, a ogromna količina zemlje stoji neobrađena. A za golo preživljavanje možemo barem hranu proizvoditi i gladi bi bilo daleko manje.

 Mile Vranešić

Komentari

Od: Robi
Poslano: 19.03.2013 04:19

Yup, jako dobar komentar,slažem se skoro 100 %. Čestitam autoru.

na vrh