Moj Žumberak » Lovačko društvo "Lisica" Radatovići

Lovačko društvo "Lisica" Radatovići


Osnovne informacije

  • Radatovići bb
  • 47285 Radatovići

Opširnije

Lovačko društvo “Lisica” iz Radatovića gospodari lovištem u zapadnom dijelu Žumberka koje se najvećim dijelom proteže uz granicu sa Slovenijom. Društvo je izgradilo i lovački dom u selu Radatovići koji se sastoji od podruma u kojemu se nalazi sanitarni čvor, a u gornjem dijelu zgrade je velika društvena sala, kuhinja te velika natkrita terasa, ukupne površine 140 četvornih metara.

Domu i okolini su bili nepohodni popravak i adaptacija. Međutim prihodi lovačkog društva su vrlo skromni, zato se je problem većih investicijskih popravaka odlagao iz godine u godinu od jednog predsjednika do drugoga. U 2008. godini predsjednik društva Nikica Milčinović preuzeo je veliku odgovornost zajedno sa ostalim lovcima i pristupilo se je realizaciji adaptacije i popravka doma.


Lovce je podjelio u devet grupa i to po sistemu stručnosti, povezano s materijalnim mogućnostima. Svakoj grupi je sugerirao, da naprave sve sami o svojem trošku uključujući i potrošni materijal. Svi lovci su se prihvatili zadaće vrlo odgovorno i ozbiljno. Svako je na svoj način dao poseban prilog i ugradio dio sebe u dom. Dom je obnovljen vrlo temeljito, napravljena je fasada, obnovljen ganjak, prilaz je prekriven asfaltom, a ujednom djelu položiti će se kocke. Postavljeni su novi stolovi i klupe te uređena terasa.

Dom je danas jedna od najljepših zgrada u Radatovićima, zadržane su sve ljepote i ukrasi koji simboliziraju arhitekturu prošlosti. U 2009. godini Društvo će se posvetiti uređenju okoline doma te će urediti i manji rekreacijski objekat u dvorištu zgrade. Vrijednost radova uloženih u ovaj projekat iznose više od 16.000.00 tisuća eura. Društvo je posebno i po tome što je dobar dio članova iz Slovenije koji imaju poteškoća oko prelaska državne granice. Oni su dugogodišnji lovci Društva, vežu ih emocije i prijatelji. Predviđaju, da će u buduće biti prelazak granice uređen onako, kao što je to bilo prije osamostaljenja dviju država.

Zapravo svi lovci Lovačkog društva “Lisica” iz Radatovića svojim ulogom i djelom ponosni su na svoje zajedništvo. Htjeli bi nadoknaditi sve ono što su u prošlosti propustili.

< Nazadna vrh